<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6244390731529300219\x26blogName\x3dlomontblanc\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://lomontblanc.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dca\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://lomontblanc.blogspot.com/\x26vt\x3d-9145006171337815432', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

[Lomontblanc logo]

article: Un dia té 24 fotos

22 de nov. 2007

G. Pladeveya
El Punt
Montblanc

«No pensis, dispara». Aquesta és la consigna que van haver de tenir present durant les 24 hores d'ahir les quaranta persones que van participar en la primera fase del projecte Lomontblanc 2007, impulsat per Safraner i l'Associació Juvenil Barjaula. En concret, el propòsit va ser que tots dediquessin el seu dissabte a fotografiar la realitat que els envoltava: des de registrar diversos moments de la seva vida quotidiana sense pensar-s'ho gaire, les persones amb qui es van creuar o van passar el seu temps, fins a capturar imatges de Montblanc. Aquest acte creatiu es va basar en la lomografia. Aquest moviment va néixer a Viena el 1991, quan dos estudiants austríacs van comprar una obsoleta càmera de fotos d'origen soviètic, anomenada LOMO LC-A. Aquests alumnes van quedar meravellats pels seus efectes, perquè els permetien obtenir imatges poc ortodoxes, enquadraments complicats o una saturació de colors. Possiblement, sabien que la tècnica d'aquestes instantànies no era l'habitual, però els va engrescar la idea que fossin més naturals, divertides, autèntiques i sorprenents que les que estaven acostumats a veure.

Segons va explicar l'organitzador de l'activitat d'ahir, Albert Carreras, a cadascun dels participants se li va donar una càmera lomogràfica lomolitos. Pel que fa les seves característiques, cal destacar que és d'un sol ús i que possibilita 24 exposicions. Tots els que la van utilitzar coincidien a dir que un dels seus aspectes interessants és que incorpora un flaix amb un senzill filtre de colors de quatre modalitats, que permet variar els tons reals de les coses i que quedin tintades de vermell, blau, verd o groc.

D'altra banda, el més curiós és que lluny de buscar espais on s'aconseguiria la postal perfecta, aquests 40 aficionats a l'art de la fotografia van escollir llocs ben comuns. Tant és així, que el mateix Carreras afirmava que ja durant la nit de divendres a dissabte va disparar l'objectiu per primer cop a l'interior d'un pub de Montblanc on va sovint: «Fins i tot hi ha gent que ha fotografiat el lavabo de casa seva!» Així mateix, Joan López ahir al migdia ja havia tirat nou fotos: «La primera l'he fet des del llit mateix; i la següent, en el moment en què pujava al cotxe. No tinc ni idea de què s'hi veurà, potser només un tros de volant. Però aquesta és la gràcia!»

Un cop revelades aquestes instantànies tirades tant de nit com de dia i en llocs tant corrents com al bar, a casa o al carrer, se'n triaran 40 de les 960 que s'exposaran a la Torre de Barjaula el maig de 2008 i, posteriorment, la seva espontaneïtat i frescor també inundarà Cal Xixonec.

Article publicat al diari El Punt (18/11/2007)
Descarrega l'article publicat
Foto: JUANPE
posted by lomontblanc, 10:22